niedziela, 25 października 2015

Złocista chałka dyniowa

Uwielbiam dynię za to jak pięknie barwi dania z niej przygotowane. Sezon w pełni więc u mnie kolejna propozycja na wykorzystanie dyni w kuchni. Chałka dyniowa jest wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie.

Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice.




Ciasto drożdżowe dyniowe:
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłej wody
op. drożdży instant (7g)
3 jajka
100g rozpuszczonego masła
1/3 szkl c.pudru
1 łyżka soli
6 szkl mąki

Kruszonka:
1/5 kostki masła
1/2 szkl mąki
1/2szkl cukru



Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części, z których uformować długie wałeczki (ok 25-30cm). Zapleść dwa warkocze, końce podwinąć do spodu. Chałki przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Chałki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st., piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok 25 minut. Wyjąć i ostudzić.


Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Jaki cudny koior! Chałka cudna i puszysta, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor bomba ! uwielbiam chałkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Plus za to,że to drożdżowe ciasto, bo to nasze ulubione:)
    Wielki plus za dodatek dyni:) i jeszcze większy za przepiękny złoty kolorek:)
    Genialne !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej wielkości keksówek Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)