Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.
podwójny filet z kurczaka
200g kurek
cebula
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
3 plastry sera żółtego
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
200g kurek
cebula
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju
łyżka masła
3 plastry sera żółtego
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
Farsz: Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć posiekaną cebulkę. Grzyby oczyścić i pokroić (mniejsze mogą być w całości), dodać do cebulki i smażyć ok 10 minut, do wyparowania wody. Pod koniec dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Filety umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Przeciąć wzdłuż na pół, lekko rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt.
Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec ok 30-40 min. Pod koniec można rozciąć folie aby mięso się zarumieniło.
Super roladka. Wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńCoś pysznego, kurki mnie tak w tym roku kusiły, jednak nie miałam :(
OdpowiedzUsuńSmaczne danie i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń