Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice.
1kg gotowego sera do serników
5 jajek
100g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki pszennej
ok 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
5 jajek
100g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki pszennej
ok 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1
jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek
budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać
masę serową.
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku
skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika
zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć
piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1
godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą
noc).
Podawać posypany cukrem pudrem.
Asiu serniczek wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale pieknie sie prezentuje :) zjadlabym takiego, ale o tej godzinie nie wypada:D
OdpowiedzUsuńOj tam, mały kawałeczek by nie zaszkodził ;)))
UsuńSernik jak marzenie. Piekne jesienne ciasto wyszło dzięki dodatkowi śliwek
OdpowiedzUsuńDzięki Marta :)
UsuńKocham serniki, a ten wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmacznie tu u Ciebie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń