niedziela, 18 października 2015

Cukiniowa zupa krem

W jesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu.

Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice.




1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1l bulionu warzywnego
sól
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl śmietanki 30%

1/2 szkl oliwy z oliwek
kilka listków bazylii

garść prażonych pestek dyni



Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem.
Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią.

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale. Porcelana dodaje jej dodatkowego blasku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, w takiej bulionówce smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie kremowe zupy, pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)