Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice.
1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1l bulionu warzywnego
sól
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl śmietanki 30%
1/2 szkl oliwy z oliwek
kilka listków bazylii
garść prażonych pestek dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1l bulionu warzywnego
sól
pieprz biały
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl śmietanki 30%
1/2 szkl oliwy z oliwek
kilka listków bazylii
garść prażonych pestek dyni
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki i zmiksować na gładki krem.
Oliwę i bazylię zmiksować. Zupę przed podaniem podgrzać, po nałożeniu polać łyżką oliwy bazyliowej, śmietanką i posypać pestkami dyni. Można udekorować świeżą bazylią.
Wygląda wspaniale. Porcelana dodaje jej dodatkowego blasku
OdpowiedzUsuńDziękuję, w takiej bulionówce smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńUwielbiam takie kremowe zupy, pysznie!
OdpowiedzUsuń