Brownie:
100g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
110g masła
2/3 szkl cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
Masa dyniowa:
250g mascarpone
szkl puree z dyni
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru z wanilią
100g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
110g masła
2/3 szkl cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki
Masa dyniowa:
250g mascarpone
szkl puree z dyni
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru z wanilią
Masa dyniowa: mascarpone utrzeć z cukrami, dodać puree z dyni, jajka, cynamon i dokładnie wymieszać.
Brownie: Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku a następnie mąkę i kakao.
Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.
Bardzo kuszący i ciekawy pomysł na jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i dodam nieskromnie, że bardzo smaczny ;)
UsuńJest przepyszne. Mój mąż już nie chce słyszeć o żadnym innym. Musiałam przerobić całą wielką dynię na purée do słoików by mi wystarczyło do przyszłego roku.
UsuńMarta - wielbicielka blogów kulinarnych
Marta bardzo miło mi czytać takie wpisy :) cieszę się, że Wam tez smakuje. Pozdrawiam :)
Usuń