środa, 28 października 2015

Tort Rafaello

Kiedy dostałam duże pudełko z pralinkami Rafaello od razu wiedziałam, że muszę je dobrze wykorzystać ;) Upiekłam na niedzielne rodzinne  spotkanie tort o smaku tych pysznych kuleczek. Wyszedł przepyszny, kokosowo-migdałowy rozpływający się w ustach.... Wszyscy goście zachwycali się jego smakiem. Wam też polecam, zwłaszcza na większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;)

Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice.




Ciasto:
200 g margaryny
200 g mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
50g płatków migdałowych


Krem:
500ml śmietanki 30%
4 łyżki c.pudru
2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy)
3 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:
ok 8-10 kuleczek rafaello
łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu



Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 3 tortownice (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. 2 łyżki cukru odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozsmarować na wszystkich ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 3 jednakowe spody. Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką.

Dopisek: Pochwalę się, że ten tort wygrał nagrodę na tort jubileuszowy dla tygodnika "Kropka" :)

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)