Część sałatki zrobiłam z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (1/3 szkl do przepisu poniżej), część bez niej.
2kg ogórków
4 ząbki czosnku
5 cebul
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
4 ząbki czosnku
5 cebul
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
Ogórki wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia wody.
Świetna, robiłam coś podobnego, ale od dwóch lat zaprzestałam na rzecz innych ogórkach, bo te się nam przejadły, ale są przepyszne
OdpowiedzUsuńA mi sie chyba nigdy nie przejedzą ;))))
UsuńAsiu, robię mizerię z pieprzem na zimę, bardzo podobnie- pycha ;)
OdpowiedzUsuńOcet i olej najpierw zagotować?
OdpowiedzUsuńNie trzeba bo sałatka jest pasteryzowana później przez 20 min.
UsuńDzisiaj wypróbuję-dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń