czwartek, 13 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków do słoików

Ten przepis jest u nas w domu od lat. I od lat cieszy się u nas niezmiennie powodzeniem. Bo nie ma to jak własna, pyszna sałatka do jesienno-zimowego obiadu.
Część sałatki zrobiłam z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (1/3 szkl do przepisu poniżej), część bez niej.


2kg ogórków
4 ząbki czosnku
5 cebul
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju


Ogórki wyszorować i pokroić w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia wody.


5 komentarzy:

  1. Świetna, robiłam coś podobnego, ale od dwóch lat zaprzestałam na rzecz innych ogórkach, bo te się nam przejadły, ale są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi sie chyba nigdy nie przejedzą ;))))

      Usuń
  2. Asiu, robię mizerię z pieprzem na zimę, bardzo podobnie- pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ocet i olej najpierw zagotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba bo sałatka jest pasteryzowana później przez 20 min.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)