środa, 26 sierpnia 2015

Gulasz drobiowy z kurkami

Uwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Ponieważ lubię szybkie i smaczne dania tym razem wyczarowałam taki oto gulasz. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha!

Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice.



duży podwójny filet z kurczaka 
200g kurek
cebula 
ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżka przyprawy do gulaszu 
łyżeczka słodkiej papryki
2 ziarenka ziela ang. 
2liście laurowe
2 łyżkimąki pszennej
0,75l rosołu drobiowego



Mięso umyć, osuszyć i obrać z błonek. Pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe.

Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Mąkę wymieszać w 1/3 szkl zimnej wody, zagęścić gulasz. W razie konieczności doprawić do smaku. Podawać z kaszą i ogórkami.  




4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowej roboty gulasz, najczęściej podaje z ryżem lub kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny,...aż żałuję że u Nas grzybów brak

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)