czwartek, 13 sierpnia 2015

Dżem morelowy

Niedawno otrzymałam w paczce od cukrów Diamant cukier żelujący trzcinowy. Od razu wiedziałam, że wykorzystam go do przygotowania złocistej konfitury z przepysznych moreli. 
Dżem wyszedł wyjątkowo smaczny i co dla mnie ważne robi się go bardzo szybko. 
Będzie idealnym dodatkiem do naleśników, deserów czy do bułeczki na śniadanie :)

Talerzyk "Antonio" od Porcelany Bogucice.



500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu)
1 op. cukru żelującego trzcinowego Diamant











Obrane i pokrojone morele przełożyć do garnka i zmiksować na gładki mus. Dodać cukier trzcinowy żelujący, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pamiętać o częstym mieszaniu. Po tym czasie gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Z tych proporcji wyszło mi 4 małe słoiczki konfitur.


5 komentarzy:

  1. Pyszny dżem, będzie jak znalazł na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, wyobrażam sobie ten smak i zapach- niebo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)