Dżem wyszedł wyjątkowo smaczny i co dla mnie ważne robi się go bardzo szybko.
Będzie idealnym dodatkiem do naleśników, deserów czy do bułeczki na śniadanie :)
Talerzyk "Antonio" od Porcelany Bogucice.
500g moreli (po obraniu i wypestkowaniu)
1 op. cukru żelującego trzcinowego Diamant
Obrane i pokrojone morele przełożyć do garnka i zmiksować na gładki mus. Dodać cukier trzcinowy żelujący, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pamiętać o częstym mieszaniu. Po tym czasie gorący dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Z tych proporcji wyszło mi 4 małe słoiczki konfitur.
Pyszny dżem, będzie jak znalazł na zimę :)
OdpowiedzUsuńW zimie smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńAsiu, wyobrażam sobie ten smak i zapach- niebo ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń