Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice"
Ciasto:
3 szkl mąki
op. suchych drożdży
jajko
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
łyżka oliwy
szkl mleka
Dodatki:
kawałek kabanosa
kawałek kiełbasy wiejskiej
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 pieczarki
1 cebulka
15-20 dag sera żółtego
oregano/przyprawa do pizzy
Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Kabanosa i kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy. Część sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. resztę pokroić w długie i grube paski.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozciągnąć na kształt dużego koła. Przy brzegach ułożyć kawałki sera, zlepić tak aby ser pozostał w środku. Pizzę posmarować koncentratem, rozsypać składniki i posypać serem i oregano.
Piec w temp. 180 stopni przez ok pół godziny.
chyba widziałam go w którejś ostatniej gazetce :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie był nigdzie publikowany oprócz bloga ;)
UsuńPyszna jest ta pizza, uwielbiam domowe, może w najbliższym czasie również taką przygotuję :)
OdpowiedzUsuń