Pięknie wygląda, a do tego świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Doskonały pomysł na pyszny podwieczorek.
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
50 g cukru
60 g masła
100 ml mleka
jajko
Masa serowa:
250 g zmielonego białego sera
2 jajka
50 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki rodzynek
Ciasto: Suche składniki wymieszać w misce. Masło podgrzewać z mlekiem aż się rozpuści. Do maki wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Jajka rozbełtać. Ok 2 łyżki zostawić do posmarowania kołacza, resztę wlać do ucieranego masła. Utrzeć, dodać ser, ponownie zmiksować. Na koniec dodać rodzynki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na duży okrąg o śr 30 cm. Brzegi okręgu nacinać na paseczki długości ok 3 cm i szerokie na 1,5 cm. Zaplatać na przemian, dociskając zaplecione paseczki do spodu, aby brzeg kołacza przypominał zapleciony warkocz (patrz na zdjęcie).
Na środek kołacza wykładamy masę serową. Brzegi smarujemy pozostałym jajkiem. Drożdżówkę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Wspaniałe ciasto. Aż przypomniał mi się smak dawnych drożdżówek z serem :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Mi też kojarzy sie właśnie z takimi drożdżówkami z dzieciństwa :)
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe, a wieniec tak pięknie wygląda, że od razu ma się ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuńidealny deser!
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuńwspaniały!!!! koniecznie do zrobienia
OdpowiedzUsuńDziekuję i polecam :)
UsuńŁał!!! To kołacz dla nas. Piękny ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńPrzepiękny <3 robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuń