sobota, 13 marca 2021

Gulasz z szynki z suszonymi grzybkami

Gulasz świetnie pasuje do kasz, placków ziemniaczanych a nawet chleba. Podany z ulubioną surówką tworzą naprawdę syty i pożywny obiad. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować dzień wcześniej i szybko odgrzać po powrocie z pracy. 

Dodatek wina i suszonych grzybów sprawia, że jest naprawdę aromatyczny i smaczny :)




1 kg mięsa z szynki

2 cebule

2 garści suszonych grzybów

1l bulionu ew. wody

2 ząbki czosnku

1 szkl czerwonego wytrawnego wina

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka papryki słodkiej

sól, pieprz do smaku

łyżka mąki pszennej

2 łyżki oleju




Mięso pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać bulionem i winem. Wsypać grzyby, ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać pod koniec gotowania. W razie konieczności można dodać więcej wody, gdyby sos był zbyt gęsty. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.


6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam suszone grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie !:) zwłaszcza jak samemu nazbieramy grzyby i później wysuszymy. Polecam spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię bardzo takie gulasze

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite danie i dzięki grzybom pewnie bardzo aromatyczne. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)