niedziela, 20 grudnia 2020

Blok czekoladowy tradycyjny

Pyszny deser z czasów mojego dzieciństwa. Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Moja córka wprost za nim przepada dlatego dosyć często go przygotowuję, tym bardziej, że jest łatwy i robi się go bardzo szybko :)



250 g masła

3/4 szkl cukru

1/2 szkl mleka

3 łyżki kakao

400 g mleka w proszku

180 g herbatników

1/3 szkl rodzynek 

1/3 szkl posiekanych orzechów włoskich




Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić w garnku na średnim ogniu. Lekko przestudzić i dodać mleko w proszku. Wymieszać na gładką masę aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki. Masę wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawić do lodówki do stężenia.



11 komentarzy:

  1. Asiu
    To smak mojego dzieciństwa- mniam😀
    Przepis na pewno wykorzystam, dziękuję😉
    Zostawiam moc gorących, świątecznych życzeń z serca do serca🎄💖🤗
    Cała ich treść na blogu-zapraszam😀🌸

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje i dawno takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne, na pewno wykorzystam, serdecznie pozdrawiam 🙂 🌹 💗

    OdpowiedzUsuń
  4. Katarzyna P.
    Serdecznie pozdrawiam, to musi być pyszne, na pewno wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy może być mleko w proszku granulowane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ale zdecydowanie lepsze jest nie granulowane

      Usuń
  7. Moje wnuki uwielbiają ten blok, robiłam to dla moich dzieci

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)