poniedziałek, 30 marca 2020

Bułeczki jogurtowe

Polecam je z całego serca :) To najdelikatniejsze i najpyszniejsze bułki jakie do tej pory jadłam. Wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach, który aż korci aby złapać gorącą bułkę i spałaszować ją z apetytem :) My zajadaliśmy jeszcze ciepłe :)
Przepis ze strony orchideli.com



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Zaczyn:
3 łyżki gęstego jogurtu
100 ml ciepłej wody
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży

Pozostałe składniki do ciasta:
3 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko
3 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki oleju



Zaczyn: wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Dodać jajko, olej, jogurt i zaczyn. Zamieszać łyżką i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok 10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ponownie je zagnieść i uformować wałek o wymiarach ok. 8cm x 60 cm. Ciasto posypać mąką i odciąć bułeczki. W zależności od wielkości wyjdzie nam 10-12 sztuk.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na pół godziny aby podrosły.
Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nagrzać do 180 stopni. Bułeczki włożyć do gorącego piekarnika na środkową półkę (nie wyjmować naczynia z wodą) i piec ok 15 minut do lekkiego zarumienienia.

Dzięki kąpieli wodnej bułeczki są niezwykle mięciutkie i delikatne.
Gdy używacie drożdży instant (7g) wystarczy wymieszać wszystkie suche składniki w misce,dodać pozostałe i zagnieść ciasto.


17 komentarzy:

  1. Man rozumieć, że naczynie z wodą wyjmuję i bułki na blasze wkladam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynie z wodą zostaje. Poprawiłam opis aby był bardziej czytelny; )

      Usuń
  2. Witam mam pytanie
    Skoro nie mam swiezych drozdzy a tam ida 3 lyzki jogurtu i do maki terz
    jak mam instsnt to daje 6 lyzek jogurtu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam drozdze instant czy daje 6 lyzek jogurtu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 6 łyżek i wszystkie pozostałe składniki, te z zaczynu też ;)

      Usuń
  4. Są przepyszne ciepłe z masełkiem wlasnie zajadamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka takie bułeczki na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. po takiej rekomendacji zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja!!! No i ten myk z naczyniem z wodą jest super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ciasto ma być tak bardzo lepkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dosyć kleiste ale da się uformować wałek. W razie potrzeby można podsypywać mąką.

      Usuń
  9. Piekłam dzisiaj, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)