piątek, 13 grudnia 2019

Piernik herbaciany z orzechami i powidłami

Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :)




Ciasto na piernik:
3 szkl mąki
1 szkl płynnego miodu
1 szkl oleju
1 szkl mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
op. przyprawy do piernika
1 szkl cukru


1 szkl siekanych orzechów włoskich
słoik powideł śliwkowych

polewa kakaowa




Piernik: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciężko się zagniatało można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec dodać orzechy, zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia.


5 komentarzy:

  1. Nie rozumiem, ta herbata ma być dodana do wyrabiania ciasta czy tylko do nasączenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata jest do ciasta. Dodatkowo placki można skropić mocną herbatą.

      Usuń
  2. Nie robiłam jeszcze takiego piernika, ale pewnie kiedyś zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Robiłam juz ciasta z herbatą i gorąca kawą, wyśmienite wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)