niedziela, 26 maja 2019

Sernik rafaello

Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy bo smakuje jak moje ulubione rafaello :) Sernik jest delikatny i kremowy a beza mocno kokosowa i kruchutka :) 

Z racji tego, że dzisiaj jest Dzień Matki wszystkim Mamom życzę samych cudownych chwil ze swoimi pociechami. Nie ważne czy mają kilka czy kilkadziesiąt lat. Cudownego świętowania :)
 



Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
4 łyżki zmielonych migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego masła

Sernik:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera z wiadereczka
1,25 szkl cukru
2 łyżki cukru migdałowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj + 2 żółtka
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka kwaśnej śmietany

Beza:
2 białka
120 g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych



Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce.

Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 60 minut. Po tym czasie wyłożyć piankę kokosową.

Beza kokosowa:  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach.



13 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)