środa, 25 października 2017

Makaron z dynią i szpinakiem w śmietankowym sosie

W Światowy Dzień Makaronu przygotowałam pyszne, aromatyczne i lekkie danie z makaronem Lubella. Złocista dynia hokkaido nadała potrawie cudowną żółtą barwę, tak że nawet pochmurna pogoda za oknem nie była w stanie popsuć mi humoru.
Polecam Wam tę pyszną potrawę nie tylko ze względu na to, że zrobicie ją w pół godziny ale również dlatego, że  jest zdrowa, lekka a zarazem sycąca .



Dla 2 osób:
250 g makaronu "Uszka" Lubella 
1/2 średniej dyni hokkaido
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
2 garści świeżego szpinaku
1 szkl śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta papryki słodkiej
szczypta kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
ser grana padano do posypania




Makaron ugotować al dente, odcedzić.
W międzyczasie w rondlu rozgrzać mało i oliwę. Zeszklić posiekaną cebulkę, dodać posiekany czosnek i pokrojona w kostkę dynię. Chwilkę przesmażyć, podlać odrobiną wody (tylko tyle aby ledwo zakryła dno). Doprawić do smaku. Dusić ok 10 minut. po tym czasie dodać opłukany szpinak, smażyć chwilę aż zmięknie. Wlać śmietankę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć a dynia rozpadać się. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
Ugotowany makaron dodać do sosu, wymieszać. Podawać posypany startym serem.

Przepis bierze udział w akcji:
 #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam



11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)