niedziela, 21 września 2014

Ryż z jabłkami i bezą

Świetny sposób na słodki podwieczorek. Tak przygotowany ryż smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A podczas pieczenia roznosi się po mieszkaniu piękny , cynamonowy zapach.





2 szkl ryżu
3 szkl mleka
3 łyżki cukru
słoiczek musu jabłkowego
1-2 łyżki cynamonu Kamis
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru




 W garnku zagotować mleko z 3 łyżkami cukru, wsypać ryż i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn, zostawić do lekkiego przestudzenia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu. Na nim rozsmarować mus jabłkowy, posypać cynamonem. Wyłożyć resztę ryżu. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniący i szklisty. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 20-30 minut do zarumienienia bezy. Podawać na ciepło lub na zimno.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)