poniedziałek, 25 lutego 2019

Pączki z budyniem toffi w czekoladzie

Tłusty Czwartek już za kilka dni. Jeśli szukacie przepisu na pączki wyjątkowo puszyste i delikatne to ten będzie wprost idealny. Pączusie są mięciutkie i puszyste w środku i mają chrupiąca skórkę oraz charakterystyczną jasną obręcz. Budyń o smaku toffi świetnie współgra z czekoladą, którą oblane są pączki.




Pączki:
550 g mąki pszennej
14 g drożdży instant
70g cukru pudru
1 szkl ciepłego mleka
2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa
60 g masła
łyżka wódki
szczypta soli

budyń o smaku toffi
400 ml mleka

2 czekolady mleczne
płatki czekoladowe do posypania

olej do głębokiego smażenia




Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Szklanką wycinać koła. Układać na ściereczce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki. 
Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać budyniem. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami czekoladowymi.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)