niedziela, 3 lutego 2019

Piegusek z galaretką herbacianą Teekanne

Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne. 
Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania!




Biszkopt makowy:
350 ml białek
1 szkl cukru
1 szkl maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1,5 szkl mąki pszennej

Galaretka herbaciana:
5 torebek herbaty Teekanne Cherry Berry
1 l wody
4 łyżki żelatyny

Krem:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
kilka kostek gorzkiej czekolady  




Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć herbatę (ok 8 minut). Wyjąć torebki z herbatą i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Herbatkę można ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja zapomniałam ale i tak nikt się nie zorientował, gdyż biszkopt i śmietanka są wystarczająco słodkie. Galaretkę ostudzić i odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć.

Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietanka:  Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin.
Podawać udekorowane kandyzowanymi wisienkami i listkami melisy.




11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)