Zastanawiałam się jak może smakować galaretka z owocowej herbaty... jest przepyszna i przekonałam się o tym piekąc to właśnie ciasto. Ma delikatny smak wiśni i czarnej porzeczki a w połączeniu z puszystym biszkoptem i delikatną kremówką tworzą połączenie idealne.
Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania!
Naprawdę warto spróbować takiego rozwiązania!
Biszkopt makowy:
350 ml białek
1 szkl cukru
1 szkl maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1,5 szkl mąki pszennej
Galaretka herbaciana:
5 torebek herbaty Teekanne Cherry Berry
1 l wody
4 łyżki żelatyny
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
kilka kostek gorzkiej czekolady
Biszkopt makowy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Galaretka: W gorącej wodzie zaparzyć herbatę (ok 8 minut). Wyjąć torebki z herbatą i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Herbatkę można ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja zapomniałam ale i tak nikt się nie zorientował, gdyż biszkopt i śmietanka są wystarczająco słodkie. Galaretkę ostudzić i odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć.
Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową, włożyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanka: Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić przez kilka godzin.
Podawać udekorowane kandyzowanymi wisienkami i listkami melisy.
super wygląda to ciastp
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPoproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńgalaretka herbaciana jest całkiem fajna :)
OdpowiedzUsuńJest super :)
UsuńOj tak Asiu galaretka z herbaty owocowej jest bardzo smaczna. Kilka razy zdarzyło mi się taką zrobić.
OdpowiedzUsuńA Twoje ciasto jak zwykle okazałe i eleganckie :)
Pysznie wygląda to ciacho, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko :)
Usuńnarobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
Usuń