Kiedy zobaczyłam to ciasto na My Sweet World od razu wiedziałam, że muszę je upiec ;)
Pozmieniałam w nim co prawda co nieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków.
Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy.
Biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
100 g cukru
30 g gorzkiego kakao
75 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń kawowy:
3 szkl mleka
200 g masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa śmietankowa:
800 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno blaszki (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.
Budyń kawowy: Budynie śmietankowe rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i kawą. Gdy się zagotuje, wlać rozdrobniony budyń. Gotować ok 2 minut do zagęstnienia i gorący wylać na biszkopt. Odstawić do ostygnięcia.
Masa śmietankowa: Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. podgrzać do rozpuszczenia ale nie zagotować. Przestudzić. Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas ucierając wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na budyń, wyrównać i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Pysznie wygląda ^_^
OdpowiedzUsuńBudyniu kawowego nigdy nie robilam, ciasto wyglada oblednie i pewnie smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńAsiu dobrze ze nie mieszkam koło Ciebie, bo byś się mnie nie pozbyła! Takie wspaniałe wypieki kuszą, oj kuszą :)
OdpowiedzUsuńnic dziwnego, że znajomi zachwyceni, bo ciasto wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńW sobotę napewno wypróbuję przepis ciasto wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta, ładnie wygląda i na pewno jest smaczne
OdpowiedzUsuń