Pączki z tego przepisu są niezwykle puszyste i delikatne. Przełożone kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i lekkim jak chmurka kremem będą doskonałym deserem nie tylko na Tłusty Czwartek.
Wyglądają bardzo smakowicie aż chce się jeść :)
Pączki:
550 g mąki pszennej
14 g drożdży instant
70g cukru pudru
1 szkl ciepłego mleka
2 jajka+ 2 żółtka - temp. pokojowa
60 g masła
łyżka wódki
szczypta soli
Krem:
200 g śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dżem porzeczkowy
Pączki: Suche składniki wymieszać. Dodać ciepłe
(nie gorące!) mleko, jajka, wódkę i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec
wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać kilka minut. Ciasto włożyć
do miski podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte
ciasto zagnieść i rozwałkować na grubość ok 2 cm, starając się jak
najmniej podsypywać mąką. Szklanką wycinać koła. Układać na ściereczce,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Pączki smażyć na
rozgrzanym oleju (temp. 175 stopni). Jeśli nie macie termometru warto
wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można
smażyć pączki.
Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.
Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
Pączki przekroić na pół, posmarować łyżeczką dżemu i szprycą wycisnąć krem. Nakryć drugą częścią i posypać cukrem pudrem.
przepyszne!!! takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńPysznie się prezentują ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMega wypasione, jak na tłusty czwartek przystało :)
OdpowiedzUsuńPodobno w ten jeden dzień pączki nie tuczą więc można sobie pozwolić ;)
UsuńWyglądają rewelacyjnie i musiały świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, były pyszne :)
Usuńależ one kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki Aga :)
UsuńBardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń