wtorek, 4 lipca 2017

Odrywany chlebek czosnkowo-pietruszkowy

Uwielbiam lato i czas spędzany poza miastem. Na takie wyprawy większe czy mniejsze, czy choćby nawet spotkanie przy grillu w ogrodzie warto upiec taki aromatyczny, pachnący pietruszką i czosnkiem chlebek. Będzie doskonałym dodatkiem do piknikowej sałatki, świeżych chrupiących warzyw czy mięsa z grilla.
Uroku dodają mu odrywane warstwy. Polecam na piknik :)





Ciasto drożdżowe:
3 szkl mąki pszennej
op. drożdży instant
płaska łyżeczka cukru i soli
jajko
2 łyżki margaryny Optima Omega3
1 szkl ciepłego mleka
Nadzienie:
3 łyżki margaryny Optima Omega3
pęczek natki pietruszki
3-4 ząbki czosnku
4 plasterki posiekanego żółtego sera



Ciasto: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Mleko lekko podgrzać w garnuszku z margaryną. Do suchych składników wlać ciepłe mleko i jajko, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie: Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć z natką i czosnkiem.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, posypać serem żółtym. Następnie pociąć na długie pasy a następnie na kwadraty o długości boku równej bokowi keksówki (27x8cm), w której upieczemy chlebek. Kwadraty układać jeden na drugim, nadzieniem do góry a ta z kolei układać pionowo w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Chlebek pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach. Doskonale smakuje na ciepło lub zimno.



15 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)