sobota, 11 marca 2017

Dietetyczne brownie z fasoli

Ciasto jest puszyste, wilgotne i po prostu pyszne :) Koleżanki z pracy zachwycały się jego smakiem i nikt nie zorientował się, że nie jest to tradycyjny wypiek na mące. Fasola jest zupełnie niewyczuwalna a ciasto mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej i dbające o linię :) Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek ;)




480 g ugotowanej czerwonej fasoli Cenos 
 2 duże banany
4 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
3 łyżki kakao
4 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl siekanych orzechów włoskich



Wszystkie składniki oprócz orzechów przełożyć do naczynia i dokładnie zblendować na gładki mus. Dodać orzechy, wymieszać. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Brownie piec ok 40 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.

Rada: ciasto szybciej przygotujesz używając fasoli z puszki.

17 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba taka wersja ciasta, pewnie kiedyś zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto. Wygląda bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośniete ciasto! Bardzo lubię ciasto na fasoli,szczerze polecam Ci również ciasto na ciecierzycy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia na pewno wypróbuję, tym bardziej, że ograniczam te tradycyjne słodycze ;)

      Usuń
  4. Super pomysł Asiu , ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz bardziej ciekawią mnie takie słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. tez jestem ciekawa smaku, już wiele dietetycznych ciast robiłam, ale fasolowego jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)