Pyszne i szybkie danie kolacyjne lub obiadowe. Świetnie sprawdzi się również na imprezie. Zaletą tych tortilli jest to, że można przygotować je wcześniej a bezpośrednio przed podaniem zapiec w piekarniku. Ja tortille podałam z sosem czosnkowym ale równie dobrze smakują np. z keczupem.
4 placki tortilli (u mnie o smaku chili)
Nadzienie:
2 filety z kurczaka
czerwona cebula
żółta papryka
2 łyżki oleju
3 łyżki przyprawy gyros
łyżeczka słodkiej papryki
ząbek czosnku
szczypiorek
200 g startego żółtego sera
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
Nadzienie: Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i papryką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Smażyć jeszcze przez ok 5-10 minut. Ostudzić.
Każdy placek tortilli posypać łyżką sera żółtego, położyć farsz, posypać odrobiną szczypiorku i znów serem. Część sera i szczypiorku zostawić do posypania tortilli. Boki tortilli składać do środka i złożeniem do spodu układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać pozostałym serem. Zapiekać ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać posypane szczypiorkiem i z sosem czosnkowym.
Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku.
Tortille mogę jeść codziennie Joasiu :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie ;)
UsuńSuper smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :)
UsuńLubię takie potrawy
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDroga Joasiu!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Smacznie pozdrawiam:)
Dziekuję Morgano :)
Usuńpyszne!polecam
OdpowiedzUsuń