piątek, 19 stycznia 2018

Bombowe tortille z kurczakiem i serem

Pyszne i szybkie danie kolacyjne lub obiadowe. Świetnie sprawdzi się również na imprezie. Zaletą tych tortilli jest to, że można przygotować je wcześniej a bezpośrednio przed podaniem zapiec w piekarniku. Ja tortille podałam z sosem czosnkowym ale równie dobrze smakują np. z keczupem.



4 placki tortilli (u mnie o smaku chili)

Nadzienie:
2 filety z kurczaka
czerwona cebula
żółta papryka
2 łyżki oleju
3 łyżki przyprawy gyros
łyżeczka słodkiej papryki
ząbek czosnku
szczypiorek

200 g startego żółtego sera

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru


Nadzienie: Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą gyros i papryką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Smażyć jeszcze przez ok 5-10 minut. Ostudzić.
Każdy placek tortilli posypać łyżką sera żółtego, położyć farsz, posypać odrobiną szczypiorku i znów serem. Część sera i szczypiorku zostawić do posypania tortilli. Boki tortilli składać do środka i złożeniem do spodu układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać pozostałym serem. Zapiekać ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać posypane szczypiorkiem i z sosem czosnkowym.

Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku.

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)