Bardzo efektowna, pyszna i do tego taka łatwa do zrobienia!
Moja rodzinka najbardziej lubi właśnie takie proste wypieki. Ciasto zniknęło w jeden dzień, tak bardzo wszystkim posmakowało.
Pamiętajcie aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, będziecie mieć pewność, że babka na pewno się uda :)
250 g masła
3/4 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 ml mleka
4 jajka
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki kakao
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło zmiksować z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko. Utartą masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao.
Foremkę (8x27cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto kakaowe, kawowe a na górę waniliowe. Ciasto naciąć nożem przez środek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 50 minut, do tzw suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
też ją piekłam; bardzo smaczna no i fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńA do tego łatwa i szybka do zrobienia ;)
Usuńu nas też takie wypieki znikają najszybciej :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBabeczka idealna do kawki, którą akurat piję :)
OdpowiedzUsuńSzkoda , że już nic z niej nie zostało .... ;)
UsuńJak są kawowe smaki to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńMonika babka na pewno by ci posmakowała :)))
UsuńMoja ulubiona babka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja wlasnie sie zabieram za ukrecanie tej oto babeczki �� i mam pytanie... czy w Twoich przepisach masz jakies slodkosci na mace ryzowej?
OdpowiedzUsuńKatia o jak babczka? Udała się? Niestety nie mam przepisów mąką ryżową...
UsuńKawowe babki uwielbiam, chociaż nie pijam kawy odwrotnie do męża który kawę pija i za kawowymi wypiekami nie przepada ;) :)
OdpowiedzUsuńTak bywa :) a kawa w babce jest delikatnie wyczuwalna :)
UsuńProsty przepis, a jaka efektowna babka! Przeapetyczna :)
OdpowiedzUsuńTylko czemu u mnie ciasto opadło,czemu?:( Zakalec jak nic. Czy może powodem było,że zamiast masła użyłam margaryny?
OdpowiedzUsuńA czy margaryna, mleko i jajka były w temp.pokojowej? To podstawowy warunek aby ciasto się udało.
Usuńchyba tak (wyjęte ok dwóch godzin wcześniej)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń