niedziela, 5 czerwca 2016

Kurczak cytrynowy z tymiankiem

Pyszny i aromatyczny. W sam raz na rodzinny obiad.



1 kurczak (ok 1,5-2 kg)
2 cytryny
sól
pieprz
łyżeczka papryki słodkiej
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju



Kurczaka umyć, osuszyć. Wycisnąć sok z jednej cytryny, posiekać tymianek, wymieszać z olejem i przyprawami i natrzeć całego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Do kurczaka włożyć ząbek czosnku i pół cytryny, związać nogi i włożyć go do rękawa do pieczenia. Do rękawa wrzucić też cząstki cytryny, 2 ząbki czosnku i kilka gałązek tymianku. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu odczekać 10 minut aby soki się rozeszły po mięsie.

Jeśli chcecie, kurczaka można nadziać przed pieczeniem ugotowaną kaszą.

4 komentarze:

  1. Mi właśnie pieczone kurczaki kojarzą się tak bardzo z weekendem i rodziną.. Aż zatęskniłam do domu... Pięknie Twój kurczak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda !!! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)