Szybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;)
Ciasto kokosowe:
1,5 szkl mąki pszennej
pół szkl mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szkl cukru
2/3 szkl wiórków kokosowych
Nadzienie:
1/2 kg truskawek
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić dno foremki (21x21cm), nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut aby się lekko zrumieniło.
Truskawki opłukać, osuszyć i obrać. Pokroić na większe kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równą warstwę na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Ciasto piec jeszcze ok 15 minut do zarumienienia.
Asiu rewelacyjne ciasto, wygląda pysznie i można je bogato nadziać :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńObłędne ciacho :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż się jeść chce!
OdpowiedzUsuńależ kuszące ciacho! uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPołączenie kokosa i truskawek musiało byc pyszne😀
OdpowiedzUsuńByło ;)
UsuńAsieńko kochana
OdpowiedzUsuńKokos, truskawki- duet idealny i bardzo smaczny:)
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam serdecznie Morgano :)
UsuńTO CIASTO JEST REWELACYJNE! Do ostatniej chwili miałam wrażenie, że się nie udało. Spróbowałam i deser rozwala system! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać takie komentarze :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam...już bardzo dawno żadne ciasto ni zrobiło na mnie takiego wrażenia...piekę praktycznie dwa, trzy razy w tyg i ciężko mnie zaskoczyć smakiem, a to cisto mnie zauroczyło...przy tak małym nakładzie pracy taki smak...dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)))
UsuńA jak to zrobić z mrożonymi truskawkami?
OdpowiedzUsuńJa bym lekko rozmroziła truskawki na sicie aby je trochę odsączyć z nadmiaru wody i takie dałabym na podpieczony spód. Powinno się udać ;)
Usuń