poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kruche ciasto kokosowe z truskawkami

Szybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;)




Ciasto kokosowe:
1,5 szkl mąki pszennej
pół szkl mąki krupczatki
200 g masła
1/2 szkl cukru
2/3 szkl wiórków kokosowych

Nadzienie:
1/2 kg truskawek
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki domowego cukru waniliowego




Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić dno foremki (21x21cm), nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut aby się lekko zrumieniło.

Truskawki opłukać, osuszyć i obrać. Pokroić na większe kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równą warstwę na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Ciasto piec jeszcze ok 15 minut do zarumienienia.




16 komentarzy:

  1. Asiu rewelacyjne ciasto, wygląda pysznie i można je bogato nadziać :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ kuszące ciacho! uwielbiam takie

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie kokosa i truskawek musiało byc pyszne😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieńko kochana
    Kokos, truskawki- duet idealny i bardzo smaczny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. TO CIASTO JEST REWELACYJNE! Do ostatniej chwili miałam wrażenie, że się nie udało. Spróbowałam i deser rozwala system! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać takie komentarze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam...już bardzo dawno żadne ciasto ni zrobiło na mnie takiego wrażenia...piekę praktycznie dwa, trzy razy w tyg i ciężko mnie zaskoczyć smakiem, a to cisto mnie zauroczyło...przy tak małym nakładzie pracy taki smak...dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)))

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)