poniedziałek, 26 października 2015

Dyniowe serniko-brownie

Nie wiem jak Wam ale dynia chyba mi się nigdy nie znudzi ;) Tym razem upiekłam pyszne serniko-brownie z dodatkiem tego wdzięcznego warzywa. Masa serowa nabrała ślicznego żółtego koloru. Ciasto wyszło bardzo delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. My jedliśmy jeszcze ciepłe, tak kusiło czekoladowo-cynamonowym zapachem. Koniecznie wypróbujcie! Na pewno nie pożałujecie :)))



Brownie:
100g czekolady gorzkiej
60g czekolady mlecznej
110g masła
2/3 szkl cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
3/4 szkl mąki

Masa dyniowa:
250g mascarpone
szkl puree z dyni
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/3 szkl cukru
2 łyżki cukru z wanilią



Masa dyniowa: mascarpone utrzeć z cukrami, dodać puree z dyni, jajka, cynamon i dokładnie wymieszać.

Brownie: Czekoladę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku a następnie mąkę i kakao.

Formę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać powierzchnię. Na to wylać masę dyniową. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty masy czekoladowej. Ciasto piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.


Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Bardzo kuszący i ciekawy pomysł na jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i dodam nieskromnie, że bardzo smaczny ;)

      Usuń
    2. Jest przepyszne. Mój mąż już nie chce słyszeć o żadnym innym. Musiałam przerobić całą wielką dynię na purée do słoików by mi wystarczyło do przyszłego roku.
      Marta - wielbicielka blogów kulinarnych

      Usuń
    3. Marta bardzo miło mi czytać takie wpisy :) cieszę się, że Wam tez smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)