600g mąki+ do podsypania*
op. drożdży instant
2 jajka w temp pokojowej
7 łyżek cukru pudru
400g puree z dyni
cukier waniliowy
łyżka rumu
szczypta soli
50ml ciepłego mleka
łyżka gęstej śmietany
100g roztopionego masła
cukier puder do posypania
olej do smażenia
op. drożdży instant
2 jajka w temp pokojowej
7 łyżek cukru pudru
400g puree z dyni
cukier waniliowy
łyżka rumu
szczypta soli
50ml ciepłego mleka
łyżka gęstej śmietany
100g roztopionego masła
cukier puder do posypania
olej do smażenia
W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodać rozbełtane jajka, dynię, rum i śmietanę. Całość wymieszać. Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto ok 10-15 minut. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie wyrobić i rozwałkować na grubość 1,5cm. Szklanką o śr. 8,5cm i kieliszkiem wykrawać krążki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut. Olej rozgrzać, smażyć pączki z obu stron. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
* ilość mąki zależy od gęstości puree z dyni. Jeśli jest zbyt wodniste będziesz potrzebować trochę więcej mąki. Ciasto ma być elastyczne aby dało się wałkować.
Piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMają przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńTak, kolor jest rewelacyjny ;)
Usuńmają przepiękny kolorek:) cudowne!!!
OdpowiedzUsuń