opakowanie okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
kg serka waniliowego z wiadereczka
3 płaskie łyżki żelatyny
2/3 szkl mleka
1/2 szkl ajerkoniaku
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
1/3 tabl. mlecznej czekolady
Masa serowa:
kg serka waniliowego z wiadereczka
3 płaskie łyżki żelatyny
2/3 szkl mleka
1/2 szkl ajerkoniaku
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
1/3 tabl. mlecznej czekolady
Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.
Serniczek w sam raz dla mnie :) ostatnio ciągnie mnie do słodyczy z alkoholem ;) pewnie przez to, że tak długo go nie piłam :)
OdpowiedzUsuńO mniam, a ajerkoniakiem... To zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń