wtorek, 6 stycznia 2015

Serniczek ajerkoniakowy

Lubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;)





opakowanie okrągłych biszkoptów

Masa serowa:
kg serka waniliowego z wiadereczka
3 płaskie łyżki żelatyny
2/3 szkl mleka
1/2 szkl ajerkoniaku
2 łyżki cukru pudru

3 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru

1/3 tabl. mlecznej czekolady 


Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

2 komentarze:

  1. Serniczek w sam raz dla mnie :) ostatnio ciągnie mnie do słodyczy z alkoholem ;) pewnie przez to, że tak długo go nie piłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, a ajerkoniakiem... To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)