Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje"
Blaty orzechowe:
8 białek
250g zmielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 okrągłe wafle o śr. 20cm
Masa czekoladowa:
serek mascarpone
330ml śmietanki 30%
2 tabl. gorzkiej czekolady
3 łyżki nutelli
1/3 szkl cukru pudru
Wykończenie:
500ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
1/2 szkl cukru pudru
op. landrynek niebieskich
opłatek z obrazkiem z bajki
Blaty orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodać cukier puder i ucierać do czasu aż piana będzie lśniąca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, nutellę i mascarpone. Utrzeć tylko do czasu aż składniki się połączą. Blaty orzechowe przełożyć masą czekoladową. Schłodzić.
Landrynki rozbić tłuczkiem nie otwierając opakowania. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać równą warstwę rozkruszonych landrynek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilka minut, do czasu aż się rozpuszczą. Wyjąć i ostudzić. Połamać.
Śmietanę na wykończenie tortu ubić z cukrem pudrem i śmietanfixami. Udekorować tort. Położyć opłatek z obrazkiem i powtykać połamany "lód" z landrynek.
Fantastyczny tort!!! Moja Mała byłaby zachwycona
OdpowiedzUsuń