300g mąki
200g margaryny
100g cukru pudru
żółtko
szczypta soli
jajko do posmarowania
migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji
200g margaryny
100g cukru pudru
żółtko
szczypta soli
jajko do posmarowania
migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji
Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami i migdałami.
Ciasteczka piec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.
ja nadal bez piekarnika, więc korzystam i się częstuję :)
OdpowiedzUsuńZapachniało aż u mnie Twoimi ciasteczkami, pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPiękne są Twoje ciasteczka!
OdpowiedzUsuń