niedziela, 11 stycznia 2015

Kruche ciasteczka z orzechami i migdałami

Uwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny!




300g mąki
200g margaryny
100g cukru pudru
żółtko
szczypta soli

jajko do posmarowania
migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji 




Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami i migdałami.
Ciasteczka piec do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić.

3 komentarze:

  1. ja nadal bez piekarnika, więc korzystam i się częstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało aż u mnie Twoimi ciasteczkami, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)