piątek, 22 sierpnia 2014

Jabłecznik karmelowo-orzechowy

Mały eksperyment smakowy, udany w 100%. Ciasto wyszło doskonałe. Słodycz masy karmelowej przełamana kwaskowatymi jabłkami. Po prostu pyszne :) Ciasto na pewno sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu jako deser do kawy. 



Ciasto:
60 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
3 jajka
20 dag masła
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op cukru waniliowego

Masa z jabłek:
1,5kg jabłek
5 łyżek cukru
2 galaretki cytrynowe

Masa orzechowa:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich

puszka masy krówkowej 



Masa orzechowa: Składniki na polewę orzechową rozpuścić w garnuszku, dodać orzechy i chwilkę smażyć. 

Ciasto: Mąkę z sodą przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 jednakowej wielkości placki na dużą blachę (24x36cm). Z tym, że na jedną część ciasta wylać gorącą masę orzechową. Piec kilkanaście minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.

Masa z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż puszczą sok. Dodać cukier a następnie ściągnąć z ognia i dodać galaretki, wymieszać i przestudzić.
Dwa placki przełożyć masą krówkową, na to wyłożyć masę z jabłek i przykryć plackiem z masą orzechową. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto! Jadłam podobne u koleżanki, ona miała przepis od siostry Anastazji :) Było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko nie wiem o jakie ciasto ci chodzi, muszę poszukać w jej przepisach ;)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, takie wysokie i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)