4 jajka
3/4 szkl cukru
łyżka gorącej wody
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, na koniec ubijania dodać gorącą wodę. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski z masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać biszkopt. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na biszkopcie.
Ciasto piec ok 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Pięknie wygląda! Aż chce się sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńfajne i niskokaloryczne
OdpowiedzUsuńdzieki za udział w akcji
Mmm, wygląda cudnie, takie delikatne i puchate :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię :) w piekarniku wygląda przepięknie. mieszkanie pachnie :) ja robie na termoobiegu. moglas napisac czy grzałka dolna i gorna czy termoobieg ;)
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę góra-dół. mam nadzieję, że ciasto posmakowało?
Usuń