Ciasto:
200g mąki pszennej
100g margaryny
łyżka smalcu
50g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
szkl c. pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 400g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)
wisienki kandyzowane do dekoracji
200g mąki pszennej
100g margaryny
łyżka smalcu
50g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
szkl c. pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 400g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)
wisienki kandyzowane do dekoracji
Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, smalec i margarynę. Dokładnie posiekać. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę na tartę (śr 26cm) posmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (ok 20 min).
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż będzie lśniąca.
Wiśnie dokładnie osączyć na sicie. Wyłożyć na podpieczony spód. Owoce przykryć czapą z białek. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 stopni i piec tartę jeszcze 15-20 minut aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.
Witaj :)
OdpowiedzUsuńJoasiu- pysznie i pięknie podane ;) a ja zapraszam na szarlotkę :)
Pozdrawiam mile :)
Cudna:), a te wywijaski jakie kuszące :)
OdpowiedzUsuńpiękna tarta, ta beza mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! Idealne połączenie kwaśnego ze słodkim!
OdpowiedzUsuńPychotka!! Wpraszam się na kawę;)))
OdpowiedzUsuńLekko kwaśne wiśnie, słodka beza, kruche ciasto... To musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń