niedziela, 10 sierpnia 2014

Tarta z wiśniami i bezą

Przepyszne połączenie kruchego ciasta, wiśni i delikatnej bezy. Do tarty można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu. Dzięki temu możemy się cieszyć wspaniałym smakiem tego ciasta przez cały rok :) 




Ciasto:
200g mąki pszennej
100g margaryny
łyżka smalcu
50g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
3 białka
szkl c. pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

ok 400g wiśni z kompotu (mogą być świeże lub mrożone)
wisienki kandyzowane do dekoracji




Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, smalec i margarynę. Dokładnie posiekać. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Formę na tartę (śr 26cm) posmarować masłem i wylepić ciastem dno i boki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (ok 20 min).

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż będzie lśniąca.

Wiśnie dokładnie osączyć na sicie. Wyłożyć na podpieczony spód. Owoce przykryć czapą z białek. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 stopni i piec tartę jeszcze 15-20 minut aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Przed podaniem udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku.

6 komentarzy:

  1. Witaj :)
    Joasiu- pysznie i pięknie podane ;) a ja zapraszam na szarlotkę :)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna:), a te wywijaski jakie kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna tarta, ta beza mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciasto! Idealne połączenie kwaśnego ze słodkim!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekko kwaśne wiśnie, słodka beza, kruche ciasto... To musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)