piątek, 8 sierpnia 2014

Udka pieczone w papierówkach

Pyszny i szybki obiad, który właściwie robi się sam. Majeranek i tymianek nadają udkom wspaniały smak i aromat a dzięki jabłkom mięso jest soczyste.




4 udka z kurczaka
2 niezbyt dojrzałe papierówki
sól morska prowansalska KAMIS
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki majeranku KAMIS
2 gałązki świeżego tymianku 




Udka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Do rękawa do pieczenia przełożyć mięso i kawałki jabłek, włożyć gałązki tymianku i piec ok 45 minut w 180 stopniach aż udka będą mocno zarumienione. Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


  Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, i jaki prosty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki przepis w akcji czekałam:))

    Dziękuję za udział i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkiem w roli głównej.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie mięsa i jabłek, tu dodatkowo fajnie, że to sezonowe polskie jabłuszka.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)