sobota, 7 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Nie ma nic lepszego na upały jak sernik na zimno. A w sezonie na truskawki grzechem byłoby ich nie wykorzystać do tego pysznego deseru. Jeszcze nie jest za późno, możecie go przygotować jutro rano a po południu będziecie mieć pyszny deser do kawy :)




Spód:
200g herbatników
150g masła

Masa serowa:
1kg serka z wiadereczka
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
3,5 łyżki żelatyny
niepełna szkl mleka

2 galaretki truskawkowe
ok 500g truskawek



Herbatniki drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z herbatnikami, wylepić nimi dno dużej tortownicy. Schłodzić.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Serek przełożyć do misy miksera, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec dodać ciepłą żelatynę, krótko zmiksować i wylać na spód herbatnikowy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Milion smaków truskawek

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wg mnie najlepsze ciasto na upały ;)

      Usuń
  2. Pyszny serniczek :) Bardzo takie lubię!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)