Spód:
200g herbatników
150g masła
Masa serowa:
1kg serka z wiadereczka
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
3,5 łyżki żelatyny
niepełna szkl mleka
2 galaretki truskawkowe
ok 500g truskawek
200g herbatników
150g masła
Masa serowa:
1kg serka z wiadereczka
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
3,5 łyżki żelatyny
niepełna szkl mleka
2 galaretki truskawkowe
ok 500g truskawek
Herbatniki drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z herbatnikami, wylepić nimi dno dużej tortownicy. Schłodzić.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Serek przełożyć do misy miksera, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec dodać ciepłą żelatynę, krótko zmiksować i wylać na spód herbatnikowy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.
Mmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) wg mnie najlepsze ciasto na upały ;)
UsuńPyszny serniczek :) Bardzo takie lubię!
OdpowiedzUsuń