piątek, 13 czerwca 2014

Tort ajerkoniakowy z truskawkami

Z okazji moich urodzin upiekłam do pracy ten oto torcik. Zwykły biszkopt przełożyłam masą ajerkoniakową a całość udekorowałam truskawkami w galaretce. Mam nadzieję, że doniosę go w całości i że wszystkim posmakuje.
Was też zapraszam na kawałeczek ;)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa ajerkoniakowa:
1/2 szkl ajerkoniaku
400g serka waniliowego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
330ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru


Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (20cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Każdy skropić wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, lekko przestudzić. Serek, ajerkoniak i cukier puder wymieszać. Odstawić do lodówki do czasu gdy zacznie gęstnieć. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą ajerkoniakową. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta i zapiąć obręcz. Biszkopty przełożyć masą, wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 750ml  gorącej wody. Zostawić do czasu aż zacznie tężeć. Na torciku ułożyć umyte i obrane truskawki, zalać tężejącą galaretką.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Udekorować boki tortu. Schłodzić.


Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. Mniam .... torcik pyszny :)
    Wszystkiego najlepszego
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Pięknie pozdrawiam i moc serdeczności dziś zostawiam dla Ciebie z okazji Święta :)
    Torcik smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)