Beza kokosowa:
8 białek
40 dag cukru
40 dag wiórków kokosowych
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
masło
ok 10 dag małych bez
ok 30 dag truskawek
8 białek
40 dag cukru
40 dag wiórków kokosowych
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
masło
ok 10 dag małych bez
ok 30 dag truskawek
Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 3 części i upiec 3 krążki w tortownicy o śr. 24cm w 160 stopniach przez ok 30 minut.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.
Placki kokosowe przekładać masą, wciskając w nią pokrojowe na połówki truskawki. Tort z wierzchu posmarować masą, posypać pokruszonymi bezami i udekorować truskawkami.
Ślicznie wygląda :-) i musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńrewelacja, świetne ciasto aż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki - kokos + truskawki, torcik na pewno był pyszny i do tego piękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudnie ^^ Muszę zrobić ^^
OdpowiedzUsuńA w międzyczasie zapraszam do siebie :) Też jest parę tortów i innych smakołyków^^
Pozdrawiam
http://vickyxvampire.blogspot.com/