piątek, 6 czerwca 2014

Tort "Kokosowa beza z truskawkami"

Dzisiaj polecam Wam wyjątkowo pyszny torcik z truskawkami. Dzięki kokosowo-bezowym blatom nabiera wspaniałego smaku. Tort będzie idealny na uroczyste spotkania, ja upiekłam go rok temu na swoje urodziny. Wszystkim bardzo smakował, co bardzo mnie cieszy :)



Beza kokosowa:
8 białek
40 dag cukru
40 dag wiórków kokosowych

Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
masło

ok 10 dag małych bez
ok 30 dag truskawek


Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 3 części i upiec 3 krążki w tortownicy o śr. 24cm w 160 stopniach przez ok 30 minut.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.

Placki kokosowe przekładać masą, wciskając w nią pokrojowe na połówki truskawki. Tort z wierzchu posmarować masą, posypać pokruszonymi bezami i udekorować truskawkami.



Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda :-) i musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, świetne ciasto aż mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie smaki - kokos + truskawki, torcik na pewno był pyszny i do tego piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudnie ^^ Muszę zrobić ^^

    A w międzyczasie zapraszam do siebie :) Też jest parę tortów i innych smakołyków^^
    Pozdrawiam

    http://vickyxvampire.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)