sobota, 7 czerwca 2014

Duszona młoda kapusta

Nie ma nic lepszego do letniego obiadu jak ta kapustka. Robiła ją w ten sposób moja babcia, robi mama i teraz ja. Jest idealna z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Robi się ja niezwykle szybko a smakuje wyśmienicie. Polecam do obiadu ;)



główka młodej kapusty
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
pęczek koperku
2 łyżki masła
łyżka octu
2 łyżki śmietany
sól
czosnek granulowany
pieprz biały Kamis


Kapustę poszatkować, zalać wodą (nie więcej niż poziom kapusty) i ugotować do miękkości. Szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec aby kapusta ładnie pachniała. Gdy kapusta będzie miękka (można odlać trochę wody jeśli uznamy, że jest jej zbyt dużo) dodajemy do niej masło, ocet, zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem. Najlepiej smakuje na ciepło.

3 komentarze:

  1. Witaj :)
    Zajadam się młodą kapustą, mam ją dziś także na obiadek :) bez octu, ale reszta ta sama, smacznie :)
    Pozdrawiam słonecznie na udany dzień i zapraszam do mnie na truskawkowy post ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)