sobota, 28 czerwca 2014

Semifreddo z truskawkami

To już ostatni dzwonek aby wykorzystać truskawki do pysznych, letnich deserów. Dziś proponuję Wam wspaniały włoski deser z dodatkiem truskawek i bez. 
Semifreddo to deser podany w postaci lekko rozmrożonej. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jest przy tym banalnie prosty, zrobicie go ze składników, które macie w domu. Myślę, że warto go przygotować bo świetnie orzeźwia w letni, gorący dzień.


500ml śmietanki 30%
30 dag truskawek
ok 10 małych bez
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru


Truskawki umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka i dusić aż puści sok a cukier się rozpuści. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać truskawki i pokruszone bezy. Delikatnie przemieszać (aby powstał marmurkowy wzorek) i wylać do formy, np keksówki, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

Przed podaniem deser wyjąć na kilkanaście minut aby lekko zmiękł.




Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

4 komentarze:

  1. Cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Pyszne! Cała rodzina była pod wielkim wrażeniem:) i te beziki- mniam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)