czwartek, 2 lipca 2020

Rurki z kremem waniliowym z mascarpone

Trochę pracochłonne ale jakże pyszne kruche ciasteczka wypełnione kremem waniliowym. Robiłam je pierwszy raz na swoje urodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :)
Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk.
Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia.
Przepis ze strony Moje Wypieki.



Ciasto półkruche:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

cukier do obtoczenia rurek 
margaryna do posmarowania foremek

Krem:
500 g mascarpone 
330 ml śmietanki 30%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki cukru pudru



Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę. Po tym czasie podzielić na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na długie paseczki o szerokości ok 1,5 cm.  Ciasto nawijać na posmarowane tłuszczem foremki, zaczynając z węższej strony. Z jednej strony obtaczać w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem.

Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem. 

Rurki przechowywać w chłodnym miejscu.


10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)