wtorek, 14 lipca 2020

Bułeczki maślane z jagodami i kruszonką

Mega puszyste, mięciutkie i maślane bułeczki wypełnione leśnymi jagodami. Do tego waniliowa kruszonka... po prostu poezja! To najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam.
Z tych proporcji wychodzi 16 dużych drożdżówek doskonałych na śniadanie czy podwieczorek. My zabraliśmy je na wycieczkę rowerową za miasto. 
Dodam, że bułeczki długo zachowują świeżość i na 3 dzień były równie smaczne jak zaraz po upieczeniu.




1 kg mąki pszennej
14 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
2 jajka
120g masła
2 szkl mleka

Kruszonka:
1/5 kostki zimnego masła
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
4 łyżki mąki

Nadzienie:
ok 200 g  jagód
1-2 łyżki cukru

jajko do posmarowania





W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku podgrzać masło z mlekiem aby masło się rozpuściło. Jajka rozbełtać. Ciepłe  (nie gorące!) mleko z masłem i jajka wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części.
Jagody wymieszać z cukrem. Z ciasta formować placuszki o średnicy ok 15 cm. Nakładać po łyżce jagód. Zlepić brzegi razem i formować okrągłe bułeczki. Drożdżówki układać obok siebie zlepieniem na dół, na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 25 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Przestudzić.


11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)