Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao.
Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :)
580 g mąki pszennej
8 g drożdży instant
300 ml ciepłego mleka
2 jajka
70 g rozpuszczonego masła
70 g cukru
1/2 łyżeczki soli
słoiczek marmolady
jajko do posmarowania
W dużej misce wymieszać suche składniki, dodać ciepłe mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone masło, zagniatać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt 20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów. Na podstawie każdego nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Super rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńUwielbiam takie rogaliki ^_^
OdpowiedzUsuń😊
UsuńJakie one cudowne. Pozdrawiam Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i pozdrawiam 😊
UsuńWyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtakie rogaliki to jest to!!
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńTakie rogaliki znikają zapewne w locie :-)
OdpowiedzUsuńNa jednym nigdy się nie kończy ;)
Usuń