Bardzo efektowne ciasto na różne okazje. Ja upiekłam je na swoje urodziny. Zielony biszkopt zrobił wrażenie na gościach. Szpinak w cieście jest lekko wyczuwalny ale w połączeniu z masą owocową tworzą naprawdę pyszny duet.
Ciasto jest jak najbardziej warte polecenia.
Ciasto szpinakowe:
(składniki w temp. pokojowej)
400 g świeżego szpinaku
3 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
Masa jogurtowa:
800 g jogurtu naturalnego
300 g truskawek
cukier puder do smaku
4 płaskie łyżki żelatyny
szkl malin
1/2 szkl borówek
owoce do dekoracji
Ciasto: szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do kielicha blendera, wlać połowę oleju i zmiksować na gładki mus. Dodać sok z cytryny.
Jajka ubić z cukrem na puch.Cały czas ucierając dodawać olej i zmiksowany szpinak. Przesiać mąkę i wymieszać ciasto łyżką. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 25 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, ściąć wierzch i podzielić na dwa krążki. Ścięty wierzch ciasta drobno pokruszyć.
Masa jogurtowa: Truskawki zmiksować, dodać do jogurtu, doprawić do smaku wedle uznania. Żelatynę zalać 1/2 szkl zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, nie zagotować! Przestudzić i wlać do masy jogurtowej, wymieszać. Dodać maliny i borówki, wymieszać. Na biszkopcie zapiąć obręcz, wylać połowę masy, ułożyć drugi blat ciasta i wylać pozostałą masę. Całość posypać odłożonym okruszkami. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
lubię to ciasto
OdpowiedzUsuń