Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :)
4,5 szkl mąki pszennej
1 szkl otrąb owsianych
1/2 szkl siemienia lnianego
1 szkl otrąb owsianych
1/2 szkl siemienia lnianego
14 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju
łyżka maku do posypania
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
łyżka maku do posypania
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy otręby i siemię lniane oraz drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Do
piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220
stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy
do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę
zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie
ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z
garnka studzimy na kratce.
Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą ściereczką aby skórka nie była zbyt twarda.
Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą ściereczką aby skórka nie była zbyt twarda.
takiego chleba z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńwitam! ile to będzie gramów 4,5 szk. mąki pozdrawiam
OdpowiedzUsuń1 szkl 250g to 160g mąki pszennej 😉
OdpowiedzUsuńw czym upiec, jesli nie mam żeliwnego garnka
OdpowiedzUsuńW naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Usuń