wtorek, 9 czerwca 2020

Muffinki z truskawkami

Puszyste, wilgotne i pachnące truskawkami babeczki będą doskonałym deserem do kawy lub pyszną przekąską podczas letniej wycieczki.



2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
kilka dużych truskawek

 
 Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek i powtykać pokrojone truskawki. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Muffinki piekłam niedawno, ale przed sezonem truskawkowym.
    Twoje wyglądają apetycznie 🧁
    Smacznie pozdrawiam Asieńko 🌻😀

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie muffinki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)