niedziela, 10 marca 2019

Ciasto bakaliowe

Przepis na to ciasto mam od koleżanki. Długo czekał w kolejce do upieczenia ale w końcu się doczekał ;)
Ciasto świetnie nadaje się do codziennej kawy, czy na wycieczkę. Możecie do niego dodać dowolne bakalie i będziecie mieć pewność, że za każdym razem będzie świetnie smakować.




Ciasto:
250 g margaryny
250 g cukru pudru
10 jajek
40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gorzkie czekolady
250 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele)

Poncz:
1 szkl wody
sok z 1 cytryny

Pomada cytrynowa:
1 białko
300 g cukru pudru
60 g miękkiego masła
sok z 1 cytryny



Ciasto: Składniki w temperaturze pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać na zmianę jedno jajko i jedno żółtko (białka zostawić). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pozostałe 6 białek ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec wmieszać posiekane bakalie i czekoladę.
Ciasto piec (blaszka 24x36cm) ok 50-60 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć w wielu miejscach wykałaczką i naponczować wodą z cytryną. Ostudzić.

Pomada: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na puszystą masę i polać ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia pomady.





14 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)