Przepis na to ciasto mam od koleżanki. Długo czekał w kolejce do upieczenia ale w końcu się doczekał ;)
Ciasto świetnie nadaje się do codziennej kawy, czy na wycieczkę. Możecie do niego dodać dowolne bakalie i będziecie mieć pewność, że za każdym razem będzie świetnie smakować.
Ciasto:
250 g margaryny
250 g cukru pudru
10 jajek
40 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gorzkie czekolady
250 g bakalii (orzechy, rodzynki, morele)
Poncz:
1 szkl wody
sok z 1 cytryny
Pomada cytrynowa:
1 białko
300 g cukru pudru
60 g miękkiego masła
sok z 1 cytryny
Ciasto: Składniki w temperaturze pokojowej. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać na zmianę jedno jajko i jedno żółtko (białka zostawić). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pozostałe 6 białek ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec wmieszać posiekane bakalie i czekoladę.
Ciasto piec (blaszka 24x36cm) ok 50-60 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć w wielu miejscach wykałaczką i naponczować wodą z cytryną. Ostudzić.
Pomada: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na puszystą masę i polać ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia pomady.
Wygląda bardzo smakowicie. Zrobię zmniejszajac ilosc cukru :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i polecam :)
UsuńCiacho na bogato! Super przepis:)
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
UsuńNa jaką blaszkę jest taka proporcja?
OdpowiedzUsuńBlaszka 24x36cm, zaraz dopisuję :)
UsuńMniaam, napewno przetstuję przepis w weekend;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńciasto bardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńależ ono kuszące ;) porwałabym kawałeczek do herbaty :)
OdpowiedzUsuńAga zapraszam :)
UsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCzasami się ma właśnie ochotę na takie bakaliowe ciacho, a twoje wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń